Hoppa till innehåll

J2 Sourcing kunde både investera och ta stororder

Det Malmöbaserade företaget J2 Sourcing, med 50 anställda och en årsomsättning på 200 miljoner kronor, fick möjlighet att ta hem en jätteorder som motsvarade hälften av företagets omsättning. Men för att kunna tacka ja till affären krävdes kapital och att få lån visade sig vara svårare än väntat.

Vågade ta ordern

Fakta

Affär: Enkla exportlånet
Belopp: Skr 40 miljoner
Löptid: 2 år
Garanti: Europeiska investeringsfonden 50 procent och SEK 50 procent

Fakta

Affär: Enkla exportlånet
Belopp: Skr 40 miljoner
Löptid: 2 år
Garanti: Europeiska investeringsfonden 50 procent och SEK 50 procent

”Vi har en bra relation med vår husbank men riskerna gjorde att banken sa nej. Den nya affärsmöjligheten innebar stora produktionskostnader och krävde investeringar. Av en slump fick jag nys om SEK:s lån. Jag kontaktade dem direkt och fick snabbt ett positivt lånebesked. Det gjorde att vi vågade ta ordern”, säger Jesper Andersson som är vd på J2 Sourcing.

Behoven kan se olika ut. Företag kan behöva kapital till insatsvaror, de vill göra nya investeringar eller etablera sig på nya marknader. Ibland kräver köparen i utlandet längre kredittider vilket kan bli ansträngande för kassaflödet.

”Våra konkurrenter är ofta stora bolag med en helt annan finansiell styrka än vi har. Att vi nu kan erbjuda samma betalningsvillkor som dem, gör oss mer konkurrenskraftiga.”

Jesper Andersson

Det finns ett stort behov av kapital hos företag som vill expandera. Trots positiva resultat får många bolag nobben av banken om de inte har tillräckliga säkerheter att erbjuda.

Det Malmöbaserade företaget J2 Sourcing som distribuerar elektroniska komponenter tog chansen att nyttja SEK:s erbjudande Enkla exportlånet. Lånet riktar sig till exportföretag och underleverantörer till exportföretag med en årsomsättning på minst 200 miljoner kronor. Ett krav för att få låna är att företaget har haft ett positivt resultat de senaste tre åren.

Sök