Hoppa till innehåll

Ghana investerar i sjukhus med svensk finansiering

SEK finansierar renovering och nybyggnation av två specialistsjukhus i Ghana där flera svenska företag är med och levererar både produkter och expertkunskap. Sjukhusen kommer att förbättra livet för miljontals människor och framförallt kvinnor i regionen.

Specialiserad mödravård

Fakta

Affär: Exportkredit
Belopp: EUR 186 miljoner
Löptid: 13 år
Låntagare: Ministry of Finance, Government of Ghana
Köpare: Ministry of Health Ghana som kommer att ansvara för drift
Garanti: Exportkreditnämnden (EKN)
Arrangör: Investec Bank Ltd
År: 2021

Fakta

Affär: Exportkredit
Belopp: EUR 186 miljoner
Löptid: 13 år
Låntagare: Ministry of Finance, Government of Ghana
Köpare: Ministry of Health Ghana som kommer att ansvara för drift
Garanti: Exportkreditnämnden (EKN)
Arrangör: Investec Bank Ltd
År: 2021

Det västafrikanska landet Ghana gör en av de största hälsovårdsatsningarna på många år och expanderar och utvecklar den regionala sjukvården. Investeringen består av ett helt nytt modernt sjukhus och modernisering av ett befintligt sjukhus, samt toppmodern medicinsk utrustning. Sjukhusen ska erbjuda högkvalitativ specialistvård som kommer förbättra livet för miljontals människor i regionen.

SEK finansierar sjukhusprojektet med en exportkredit på 186 miljoner euro. Affären garanteras av Exportkreditnämnden (EKN) och arrangeras av Investec Bank Ltd. Bluebird Finance & Projects var finansiell rådgivare åt EPC-bolaget (Engineering, Procurement and Construction) Amandi Investment Limited.

”Vi är stolta att, tillsammans med våra svenska exportörer samt finansieringspartners EKN och Investec, kunna stötta investeringen genom ett socialt lån och som innebär en kraftig förbättring av hälsovården i regionen.”

David Lindström, affärsansvarig på SEK

En förutsättning för att SEK och EKN ska finansiera och garantera infrastrukturprojekt utomlands är att svenska företag är med och levererar. Byggnadsentreprenören Amandi Investment Limited är det EPC- företag som håller ihop hela projektet som de fått i uppdrag av Ghanas regering. Svenska handelshuset Elof Hansson tillsammans med den svenska specialisten på supply chain integration, XLIT Finance and Logistics, hjälper Amandi att samordna de svenska leveranserna av produkter och tjänster i projektet.

”Det fortsatt starka svenska stödet för hållbar global utveckling, uppbackat av svensk finansiering från SEK och garanti från EKN, ger en stor möjlighet för länder som vill bygga viktig infrastruktur och service för sina invånare. Vårt smidiga och integrerade svenska erbjudande av högkvalitativa produkter och tjänster underlättar för Amandi att genomföra detta sjukvårdsprojekt i Ghana i tid och inom budget.”

Fredrik Agerhem, vd för XLIT Finance and Logistics

Många svenska företag levererar produkter och kompetens till projektet. Det är allt från ventilation, bygg- och elmaterial, vägg- och taklösningar, medicinsk utrusning till expertis inom projektledning, inköp, logistik och installationer.

Det existerande sjukhuset Effia-Nkwanta, som ligger i nordvästra Ghana, ska moderniseras. Byggnaden kräver reparationer, asbestsanering, nya eldragningar och vattenledningar samt avlopp enligt modern standard. Det nya sjukhuset Agona byggs i samma region och när allt är färdigt kommer sjukhusen tillsammans erbjuda 500 sängplatser och omfatta ett kompetenscentrum för specialiserad mödravård, obstetrik, gynekologi och neonatalvård. De kommer också att tillhandahålla en trauma- och akutmottagningsenhet, en brännskadeenhet, ett medicinskt bildlaboratorium, avancerade laboratorietjänster och en kemoterapienhet. Dessutom kommer utbildning ges till läkare, sjuksköterskor och sjukvårdare som en del av projektets genomförande.

Vill du veta mer?

Kontakta David för mer information.

david.lindstrom@sek.se

08-613 83 13

Sök