Hoppa till innehåll

Svenska Bulten expanderar till nya marknader genom förvärv

Fästelementexperten Bulten förvärvade Exim, en asiatisk distributör av fästelement – det vill säga komponenter som skruvar och muttrar – med bas i Singapore. Förvärvet ger Bulten en bra plattform för att växa inom nya branscher där distributionsledet är en central försäljningskanal.

Skruvar och muttrar

Fakta

Affär: Förvärvsfinansiering
Belopp: 275 miljoner kronor
Löptid: 2 år

Fakta

Affär: Förvärvsfinansiering
Belopp: 275 miljoner kronor
Löptid: 2 år

Bulten tillverkar och utvecklar högteknologiska fästelement främst till fordonsindustrin. Det finns dock en tydlig riktning i Bultens strategi att växa inom andra branscher. Det var därför ett naturligt steg att förvärva asiatiska Exim med bas i Singapore och därmed gå in i distributionsledet. Genom Exim får Bulten tillgång till en stor och bred kundbas inom tillväxtbranscher i en dynamisk region.

”Exim är ett välskött bolag med en internationell kundbas och utvecklade processer för distribution och leverantörsstyrda lager, som passar för branscher med helt andra inköpsmönster än de Bulten historiskt varit verksam inom”

Anders Nyström, vd och koncernchef för Bulten Group

Förvärvet finansierades av en befintlig kreditfacilitet från Svenska Handelsbanken och ett lån från SEK som därmed gick in som ny finansiär till Bulten.

Bultens historia börjar redan år 1873 där två nytänkande ingenjörer såg en affärsmöjlighet i att tillverka fästelement till tåg, järnvägar och broar. Efter andra världskriget etablerade sig Bulten som en av de ledande europeiska tillverkarna av fästelement.

Idag har Bulten huvudkontor i Göteborg, 1 800 anställda i tre världsdelar och räknas som en av de största globala leverantörerna av fästelement av hög kvalitet. Bulten har även profilerat sig på innovativa lösningar med fokus på hållbarhet.

Det attraktiva läget i Singapore i en region med bra tillväxt kan ge goda möjligheter för Bulten att använda Exims försäljningsnätverk för att öka omsättningen i deras befintliga fabriker i Kina och Taiwan. Exim har sedan 1982 distribuerat fästelement och komponenter med låga styckpriser som tillverkningsföretag lagerhåller i stora kvantiteter från över 1800 tillverkare och leverantörer med verksamhet i Asien.

Bolaget har utöver huvudkontoret i Singapore även verksamhet i Indien, Indonesien, Malaysia, Thailand, Filippinerna och Vietnam och över 1 000 kunder som verkar inom ett flertal branscher, däribland telekom, elektronik, energi, medicinteknik, flyg och annan industriell tillverkning.

Annette Johansson Region Väst, SEK

Vill du veta mer?

Kontakta Annette för mer information.

annette.johansson@sek.se

08-613 84 28

Sök