Hoppa till innehåll
Artikel 2 maj 2025

Hur de nordiska länderna leder i anpassningen till Parisavtalet

Exportkreditinstitut fortsätter att stötta projekt inom fossilt mer än projekt inom förnybar energi, trots växande oro om anpassningen till Parisavtalet. SEK träffade Dr Igor Shishlov och Max Schmidt från tankesmedjan Perspectives Climate Research för att diskutera problemet och deras råd om bästa praxis.

Kollage av tre bilder. Två är porträttbilder på forskarna Max Schmidt och Igor Shimonov. Den tredje bilden visar när Max Schmidt pratade på COP 29.

Max Schmidt (övre högra bilden) och Dr. Igor Shishlov (nedre vänstra bilden). Max Schmidt presenterade Perspectives best-practice guide i Nordiska paviljongen under COP29. Foto: Nordiska ministerrådet

För fem år sedan snubblade Igor Shishlov, Head of Climate Finance på Perspectives, över en databas från NGO:n Natural Resources Defense Council. Den visade hur offentliga institutioner – som multilaterala och bilaterala utvecklingsbanker samt exportkreditinstitut – finansierade fossila bränslen. Det blev starten för Perspectives arbete med Exportkreditinstitut och klimatfinansiering.

”Jag blev verkligen förvånad över att se att storleken på det stöd som exportkreditinstitut gav till fossila bränslen var jämförbart med det från multilaterala utvecklingsbanker. Det var en elefant i rummet, ett ämne som ingen egentligen pratade om, på de årliga klimatmötena COP och konferenser inom klimatfinansiering. Så mina kollegor och jag började gräva i ämnet”, säger Igor Shishlov.

Finansiella flöden måste bli mer klimatkompatibla

Igor Shishlov konstaterar att exportkreditinstitut ofta är mycket mindre transparenta än till exempel multilaterala utvecklingsbanker. En orsak är att exportkreditinstitut är kopplade till nationella ekonomiska intressen. Det är också därför exportkreditinstitut historiskt haft en viktig roll i utbyggnaden av infrastruktur för fossila bränslen, så som koleldade kraftverk, oljeraffinaderier eller gasledningar runtom i världen.

På senare år har exportkreditinstitutens stöd till fossila bränslen börjat falla tillbaka. Före pandemin var G20-ländernas stöd till fossila bränslen tio gånger högre än till förnybara bränslen. Vid 2022 hade denna siffra minskat till sex gånger mer, enligt data från NGO:n Oil Change International (OCI).

Det finns dock fortsatt en stor obalans, vilket skapar oro för klimatanpassningen under Parisavtalet, förklarar Igor Shishlovs kollega Max Schmidt, Research Associate på Perspectives.

”Sex gånger större stöd till fossila bränslen än förnybar energi är fortfarande pengar som saknas någon annanstans. Parisavtalet säger tydligt att alla finansiella flöden måste bli klimatkompatibla”, säger Max Schmidt.

Tre nordiska länder är toppresterare

Förra året analyserade Perspectives Sveriges, Norges och Danmarks anpassning till Parisavtalet. Resultatet visar att länderna är toppresterare vad gäller anpassning till Parisavtalet jämfört med andra OECD-länder. Till exempel har SEK och EKN konsekvent minskat andelen fossila bränslen i sina portföljer. Sedan 2021 är 100 procent av deras energirelaterade transaktioner inom förnybar energi.

Detta gör Sverige till den fjärde största finansiären av förnybar energi i Export Finance for Future (E3F), ett internationellt klimatsamarbete mellan regeringar för att ”utnyttja offentlig exportfinansiering som en viktig drivkraft i kampen mot klimatförändringarna”. Max Schmidt påpekar att de nordiska länderna och E3F kan fungera som ett exempel som andra länder kan lära sig av.

”Idén är att andra länder kan gå med i internationella allianser för att säkerställa att övergången till renare finansiering inte förblir begränsad till de tidiga aktörerna, utan blir en bredare, mer global insats,” säger Max Schmidt.

Transparens får effekt på portföljerna

Igor Shishlov konstaterar att en av de stora framgångarna för E3F är att initiativets medlemmar ligger i framkant vad gäller att dirigera om finansiella flöden till förnybara energiprojekt, men också vad gäller transparens.

”Alla medlemmar i E3F publicerar data om sin energifinansiering och de är ganska detaljerade i sina tillkännagivanden, och särskiljer förnybar energi och de tre fossila bränsleslagen kol, olja och gas, samt olika steg i värdekedjan – uppströms, mellanströms och nedströms. Det är fint att se att de följer vad vi rekommenderade i våra rapporter och att det får effekt på deras portföljer”, säger Igor Shishlov.

 

Läs mer:
Perspectives utvärdering av svenska exportkreditsystemet: Paris Alignment of Export Credit Agencies: Sweden

Perspectives Best practice guide: Paris Alignment of Export Credit Agencies: Best Practice Guide

E3F’s LinkedIn-sida: (34) Export Finance for Future (E3F): Posts | LinkedIn

Om Perspectives Climate Research

Perspectives Climate Research gGmbH (PCR) är ett oberoende och internationellt verksamt forskningsföretag baserat i Freiburg, Tyskland. Perspectives Climate Research bedriver forskning åt regeringar, internationella organisationer, icke-statliga organisationer och den privata sektorn. Perspectives Climate Research har expertis inom statsvetenskap, ekonomi och klimatvetenskap och arbetar med att informera den internationella klimatpolitiken samt förhandlingarna under FN:s ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC).