Hoppa till innehåll
Artikel 16 juni 2025

Klimatbedömning av affärer – viktigt verktyg för att nå klimatmål

SEK har tagit fram en klimatbedömningsmetod – Paris Alignment Methodology – som ska hjälpa till att bedöma om projekt och affärer är i linje med Parisavtalets 1,5-graders mål. Metoden är en viktig del i SEK:s affärsstrategi för att nå nettonoll växthusgasutsläpp för hela låneportföljen till 2045.

Helena Engner Aili och Klas Lindgren Dansbo står bredvid varandra på SEK:s kontor i Stockholm.

Det svenska exportkreditsystemet – bestående av SEK och Exportkreditnämnden, EKN – har i sin återrapportering av regeringsuppdraget 2020 föreslagit hur de svenska och internationella exportfinansieringssystemen ska bidra till tydlig omställning och kraftigt minskade utsläpp av växthusgaser. De åtgärder som införs ska ske genom internationella samarbeten och på vetenskaplig grund.

Nyligen togs ytterligare ett steg på vägen genom införandet av en gemensamt utvecklad metod för att bedöma affärer enligt Parisavtalet, som ska begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Metoden, Paris Alignment Methodology, mäter både befintliga växthusgasutsläpp och ser om det finns en trovärdig och robust färdplan för att ta ett projekt eller en verksamhet till ett nettonollmål.

Nettonoll handlar om att mängden växthusgaser som släpps ut i atmosfären inte ska öka, eftersom koncentrationen av växthusgaser avgör hur hög den globala uppvärmningen blir.

Stärker befintlig hållbarhetsanalys

Helena Engnér-Aili, hållbarhetsstrateg på SEK, betonar att den nya modellen stärker SEK:s beslutsunderlag för kreditbeslut.

”Modellen är ett tillägg till vår befintliga hållbarhetsanalys och är i linje med europeiska bankmyndighetens riktlinjer och andra internationella standarder. Den kompletterar våra nuvarande bedömningar av miljö- och sociala risker och ger oss ett verktyg för att konkret bedöma klimatpåverkan i våra affärer”, säger Helena Engnér-Aili.

RINA, ett italienskt konsultbolag, har hjälp till att utforma modellen som kan användas för alla de finansiella instrument som SEK och EKN har till sitt förfogande. För att främja svensk export står SEK för finansiering och EKN för garantigivningen, som försäkrar företag och banker mot risken att inte få betalt.

Strukturerat arbetssätt

Klas Lindgren Dansbo, chef för avdelningen Stora företag på SEK, poängterar att metoden effektiviserar arbetet med hållbar finansiering.

”Modellen ger ett konkret och strukturerat sätt för SEK att säkerställa att våra affärer är i linje med klimatmålen. Den ger oss verktyg att fatta välinformerade beslut, vilket gör processen mer professionell och effektiv. För kunder innebär detta att vi kan hjälpa till att säkerställa långsiktiga och hållbara affärer genom att följa etablerade riktlinjer och metoder”, säger Klas Lindgren Dansbo.

Affärer klassas enligt modellen i fem kategorier: uppnår nettonoll, anpassade till en färdplan mot nettonoll, på väg att anpassas mot en färdplan mot nettonoll, inte anpassade och inte klassificerbar (då data saknas).

Klas Lindgren Dansbo är tydlig med att modellen inte syftar till att stoppa några affärer.

”Vissa kunder kan initialt känna att det här tillför ett extra lager av komplexitet. Men för kunder som redan arbetar med hållbarhet ska modellen inte uppfattas som ett hinder. Vi strävar inte efter att stoppa affärer, utan att säkerställa att vi gör hållbara val”, säger han.

Fullt implementerad 2025

Klimatbedömning har genomförts på samtliga exportkrediter och projektfinansieringsaffärer som SEK fattat beslut om under 2025. Metoden utgör nu en del i riskramverket och kommer fortsätta att rullas ut på affärer som bedöms ha höga klimatrisker.