Hoppa till innehåll
Pressmeddelande 30 juni 2022

SEK lånar upp 700 miljoner EUR i grön obligation

Svensk Exportkredit (SEK) som finansierar svenska exportföretag, deras underleverantörer och utländska kunder, har emitterat 700 miljoner euro i en grön obligation kopplad till bolagets nya ramverk för hållbara obligationer.

På en utmanande kapitalmarknad genomförde SEK den 23 juni en mycket lyckad emission om 700 miljoner euro på 5 år. Transaktionen prissattes 5 baspunkter över swapräntan. Intresset för transaktionen var stort och majoriteten av investerarna var europeiska.

”Trots det svåra marknadsläget med stor volatilitet var feedbacken från investerarna genomgående positiv. Emissionen blev riktigt lyckad och vi kunde till och med öka beloppet från 500 till 700 miljoner euro.”

Anna Finnskog, chef för Treasury på Svensk Exportkredit

SEK lånar upp pengar på den internationella kapitalmarknaden för att kunna låna ut till svenska exportörer och deras kunder. Bolaget ägs av staten och har ett högt förtroende och gott renommé hos globala investerare.

”Obligationen är den första publika emissionen i euro som vi gjort sedan 2013. Det är en strategisk satsning för att diversifiera upplåningen och bredda investerarbasen. Det är också den största gröna obligationen som SEK har emitterat.”

Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit

Obligationen emitterades under bolagets nya ramverk för hållbara obligationer vilket även inkluderar sociala obligationer och är anpassat till EU:s taxonomi och metoder för att kartlägga SDG-mål.

”Ramverket för hållbara obligationer ger oss möjlighet att öronmärka kapital från investerare till projekt med tydlig hållbarhetsprestanda. I det här fallet får pengarna jobba i bland annat Dogger bank som är världens största havsbaserade vindkraftsprojekt utanför Englands östkust och i solkraftsparker i Angola.”

Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit

 

Dokument

  1. Transaktionsdetaljer

    Ladda ner pdf (öppnas i nytt fönster)

Sök