Hoppa till innehåll

Ny utrustning moderniserar massabruk

Nordiska teknikföretaget Valmets brasilianska kund behövde finansiering för att investera i ny utrustning.

Minskade koldioxidutsläpp

Fakta

Affär: Exportkredit med CIRR
Belopp: upp till USD 174,3 miljoner
Garanti: Exportkreditnämnden 95 %
Agentbank: Citi
Löptid: 12 år
Exportör: Valmet
Köpare: CMPC Celulose Riograndense Ltda
År: 2022

Fakta

Affär: Exportkredit med CIRR
Belopp: upp till USD 174,3 miljoner
Garanti: Exportkreditnämnden 95 %
Agentbank: Citi
Löptid: 12 år
Exportör: Valmet
Köpare: CMPC Celulose Riograndense Ltda
År: 2022

Det chilenska pappersmassabolaget CMPC Celulose Riograndense Ltda investerar i ny utrustning i sin verksamhet i Guaíba, Brasilien för att öka produktionskapaciteten, effektivisera och utföra miljöförbättrande åtgärder. Utrustningen ska användas till att installera nya och bygga om några av de befintliga anläggningarna. Som ett resultat av det kan kolpannan tas ur bruk för att minska koldioxidutsläpp.

CMPC är ett globalt företag med över 20000 anställda som tillverkar produkter från hållbara och certifierade odlingar, samt från återvinningsbara material. De tillverkar produkter som cellulosa-massa, trävaror, förpackningsmaterial, hygienprodukter och mjukpapper.

Det nordiska teknikföretaget Valmet ska leverera utrustningen till CMPC. Valmet är en ledande global utvecklare och leverantör av teknik, automation och service inom massa-, pappers- och energiindustrin.

Finansieringen löstes genom en Exportkredit från SEK tillsammans med en garanti från Exportkreditnämnden (EKN). Citi arrangerade affären.

SEK är stolta över att stötta nordiska leverantören Valmet och samtidigt finansiera CMPC tillsammans med Citi som arrangerande bank. Detta projekt innehåller flera positiva effekter, både miljömässiga och sociala, som vi gärna stöttar.

Marica Bixo, Affärsansvarig på SEK

Projektet skapar drygt 2500 nya jobb i staden Guaíba i södra Brasilien under projektfasen. Genom ett omfattande utbildningsprogram är målsättningen att anställa 30 procent från lokal arbetskraft i staden Guaíba och 70 procent från regionen Rio Grande de Sul. Dessutom ska material och tjänster i stor uträckning köpas av lokala leverantörer.

Marica Bixo Affärsansvarig, SEK

Vill du veta mer?

Kontakta Marica för mer information.

marica.bixo@sek.se

08-613 88 69

Sök