Hoppa till innehåll

Snabbaste tågen någonsin på svensk järnväg

Tågtrafik är viktig för att samhället ska fungera och allt fler väljer att resa med tåget. Reseföretaget SJ köper 25 nya snabbtåg av tågtillverkaren Alstom för att möta den ökade efterfrågan på bekväma och effektiva tågresor.

Effektiva tågresor

Fakta

Affär: Kontraktsgarantier
Låntagare: Alstom
Köpare: SJ
Garanti: Förskottsgarantier
År: 2022

Fakta

Affär: Kontraktsgarantier
Låntagare: Alstom
Köpare: SJ
Garanti: Förskottsgarantier
År: 2022

Tågen som SJ köpt från Alstom är av modellen Zefiro Express, och blir de snabbaste tågen någonsin på svensk järnväg, med en topphastighet på 250 kilometer per timme. Det första tåget beräknas kunna sättas i trafik under 2026 och ska användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för trafik till Norge och Danmark.

Tågen utrustas med den senaste tekniken som ljuddämpade vagnar och radiotransparenta fönster som underlättar dataöverföringen genom rutan och ger en bättre mobiluppkoppling. Dessutom kan tåget köra med batteridrift om elförsörjningen försvinner på linjen.

SEK har ställt ut förskottsgarantier för projektet. En förskottsgaranti används för att säkerställa återbetalning av ett förskott till köparen om leverans inte sker på avtalat sätt. Det är alltså köparen som ställer krav på att säljaren tecknar en garanti som gäller när säljaren fått förskottsbetalningen.

Vill du veta mer?

Kontakta Pär för mer information.

Par.Isaksson@sek.se

086138391

Sök