Hoppa till innehåll

Världens grönaste batterifabrik byggs i Skellefteå

Vägtransportbranschen står för 11 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Omställningen av transportindustrin är i full gång, där elektrifiering av fordonsflottorna är första steget. SEK finansierar svenska Northvolts expansion i syfte att främja denna omställning för att nå Parisavtalets mål.

Cirkulär gigafabrik

Fakta

Affär: Projektfinansiering
Belopp: USD 240 miljoner
Löptid: Upp till 11 år
Låntagare: Northvolt Ett
År: 2023

Fakta

Affär: Projektfinansiering
Belopp: USD 240 miljoner
Löptid: Upp till 11 år
Låntagare: Northvolt Ett
År: 2023

Batterifabriken Northvolt Ett kommer snart inte bara vara en av Europas största batterifabriker utan även producera världens grönaste litiumjonbatterier för elbilar, lastbilar och lagring av energi. Ett banbrytande steg mot en grönare framtid.

Northvolt Ett byggs just nu i Skellefteå. Tillverkningen ska ske med grön el och med en hållbar mineralvärdekedja. Dessutom finns Revolt Ett på området och som är Europas enda storskaliga återvinningsfabrik tillika nyckeln för att skapa världens grönaste batterier. Här återvinns nämligen uttjänta batterier för att skapa nya.

Expansionen möjliggörs av ett finansieringspaket på USD 5 miljarder från SEK tillsammans med över 20 kommersiella banker samt Europeiska kommissionen, som deltar genom Europeiska investeringsbanken (EIB) och Nordiska investeringsbanken (NIB). SEK är en av flera Senior Mandated Lead Arrangers. Detta är det största gröna lånepaketet i Europa till dags dato (december 2023).

”Denna finansiering är en milstolpe för den europeiska energiomställningen. Den kommer att möjliggöra för oss att realisera hela potentialen av Northvolt Ett och visar att cirkulära, hållbara affärsprinciper är grundläggande för framgång inom dagens industri.”

Peter Carlsson, medgrundare och vd Northvolt

Northvolt grundades 2016 i Stockholm och har över 5000 anställda i Sverige, Tyskland, Norge, Polen, Portugal, USA och Kanada.

”Vi är både imponerade och tacksamma över det professionella samarbete vi haft med Svensk Exportkredit i den här processen. Deras insats har varit avgörande i en finansieringsstruktur som inte bara möjliggör vårt fortsatta byggande av en cirkulär gigafabrik, utan också skapar en modell för andra gröna projekt, inklusive vår egen expansion i Europa och Nordamerika.”

Alexander Hartman, CFO Northvolt

”Northvolts modell, med en unik vertikal integrering av en storskalig batteritillverkningsprocess som även inkluderar återvinning är mycket tilltalande. En ny hållbar industri skalar nu upp i Sverige och batteriefterfrågan väntas vara väldigt stor framöver. Vi har nu en svensk aktör i främsta ledet och vi hoppas få följa med bolaget vidare ut i världen i nya satsningar.”

Per Edlundh, affärsansvarig projektfinansiering SEK

Vill du veta mer?

Kontakta Per för mer information.

per.edlundh@sek.se

08-613 83 98

Sök