Hoppa till innehåll

Ny fabrik för återvinning av kläder

Med banbrytande teknik tillverkar börsnoterade svenska företaget Renewcell sin massaprodukt Circulose® som gör det möjligt att återvinna kläder för att tillverka nya.

Modevärlden blir cirkulär

Fakta

Affär: Exportkredit
Belopp: Skr 520 miljoner
Löptid: 10,5 år
Låntagare: Renewcell
Garanti: Finnvera
År: 2020

Fakta

Affär: Exportkredit
Belopp: Skr 520 miljoner
Löptid: 10,5 år
Låntagare: Renewcell
Garanti: Finnvera
År: 2020

Renewcell använder en teknik som har tagits fram av Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) genom forskning. Tekniken liknar den som används i pappers- och massaindustrin där delar av träd kokas för att få fram cellulosafibrer till tillverkningen av kartong, papper och kläder.

Planen är att Renewcell exporterar i princip hela sin produktion av cellulosamassan Circulose® till spinnerier och väverier som i sin tur säljer till varumärken som H&M och Levi’s. Om några år går det att köpa nya jeans och t-shirts som tillverkats av gamla jeans och t-shirts! Modevärlden blir cirkulär istället för linjär.

”Renewcell kokar gamla kläder och tyger för att utvinna cellulosafibern som sedan används i tillverkningen av nya kläder. Detta är banbrytande eftersom det tidigare inte har varit tekniskt möjligt att återvinna textiler.”

Anna Karin Ljung, kundansvarig på SEK

Nästa steg i Renewcells utveckling är att bygga en ny fabrik med större kapacitet och det är den som SEK har finansierat. Fabriken byggs i nyligen nedlagda industrilokaler i SCA:s pappersbruk i Ortviken utanför Sundsvall. Genom att använda SCA:s gamla anläggning återvinns en industrianläggning, befintlig infrastruktur, logistiklösningar och inte minst processindustrikompetensen som finns på orten. Dessutom ger det nya arbetstillfällen som förlorades när SCA nyligen la ner sin tidningspappersmaskin på grund av vikande efterfrågan.

”Jag är stolt över att vi på Renewcell uppfyller SEK:s krav för att finansiera utvecklingen av en cirkulär och hållbar textilindustri. SEK är väl insatt i massaindustrin och det är viktigt i vårt fortsatta arbete med att utveckla vår innovation.”

Patrik Lundström, VD för Renewcell

Kommersialiseringen av Renewcells massaprodukt Circulose® pågår och globala klädvarumärken som H&M och Levi’s har redan lanserat mindre kollektioner producerade i textilier från Circulose®. Intresset från andra globala klädvarumärken är stort och Renewcell har fått flera intresseförfrågningar.

Anna Karin Ljung Skog, massa och bygg, SEK

Vill du veta mer?

Kontakta Anna Karin för mer information.

anna-karin.ljung@sek.se

08-613 85 33

Sök